Liposomy posiadają zdolność do transportowania zarówno wody, jak i substancji tłuszczowych, co czyni je idealnym systemem transportującym substancje potrzebne komórkom naszego organizmu. Liposomy to struktury powstające samoistnie z fosfolipidów. Mają postać pęcherzyków o wielkości 0,01-1 mikrometrów wypełnionych wodą (lub wodnym roztworem), otoczonych podwójną warstwą lipidową o grubości ok. 5 nanometrów stąd nazywane są też pęcherzykami fosfolipidowymi. Ich otoczka zbudowana jest analogicznie do błon biologicznych. Pęcherzyki fosfolipidowe są zbudowane z takich samych składników jak błony komórek naszego organizmu i na tyle małe, że są w stanie przenikać przez ściany naczyń krwionośnych.
Resweratrol to substancja, która występuje m.in. w czerwonym winie. To m.in. dzięki resweratrolowi Francuzi, którzy gustują w tym trunku, cieszą się zdrowiem układu sercowo-naczyniowego. Jednak resweratrol ma także inne właściwości - jest przydatny w leczeniu cukrzycy, w redukcji nadwagi i w zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych. Podobno nawet przedłuża życie. Resweratrol to antyoksydant (przeciwutleniacz), czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób, w tym tych układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów. W związku z tym resweratrol, niszcząc wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.Resweratrol syntetyzują rośliny w odpowiedzi na infekcje grzybicze lub pod wpływem silnego czynnika stresogennego (uszkodzenie tkanki, narażenie na promieniowanie UV i niedobór wody). Także rośliny uprawiane w cieplejszym klimacie posiadają go więcej niż te, które dojrzewają w chłodniejszym. Resweratrol powstaje także w procesie fermentacji skórek z winogron. W związku z tym jest obecny w winie. Najwięcej tego związku można znaleźć w winie czerwonym, ponieważ ma ono w procesie fermentacji dłuższy kontakt ze skórkami winogron niż białe wino. Średnia zawartość resweratrolu w winach czerwonych wynosi ok. 1,9 mg/dm3. Czerwone wina o największej zawartości resweratrolu to: Pinot Noir, St.Laurent, Marzemino, Merlot i Blaufränkisch. Wielu badaczy uważa, że związek ten jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks – tzn. wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu, a zwłaszcza wina. Resweratrol ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia. Wpływa na hamowanie agregacji płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów, a także wpływa na zmniejszanie wchłaniania „złego” cholesterolu LDL w ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału i choroby wieńcowej. Ponadto udowodniono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi. Badanie przeprowadzona na trzydziestu osobach z chorobą wieńcową. Podano im 600 mg/d ekstraktu z czerwonych winogron zawierającego 0,9 mg trans-resweratrolu. Już po 60 min od spożycia zaobserwowano wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne.