Zielona kawa - kwas chlorogenowy.
Zielona kawa to zwykłe ziarna kawy nie poddane procesowi „palenia”. W związku z tym, posiada ona inne właściwości smakowe, niż kawa palona. Jej smak jest łagodniejszy, nieco kwaskowaty a zmielona i zaparzona ma zielonkawy odcień. Niezmieniona natomiast pozostaje zawartość kofeiny w stosunku do kawy czarnej.
Ziarna zielonej kawy zawierają kwas chlorogenowy – CGA. Termiczna obróbka czyli proces palenia kawy, znacznie zmniejsza zawartość kwasu chlorogenowego.
Kwas chlorogenowy jest naturalnie występującym polifenolem i antyoksydantem. Występuje w zielonych nasionach kawy, suszonych śliwkach, głogu, karczochach, pokrzywie. Izomer kwasu chlorogenowego występuje w ziemniakach.
Działanie kwasu chlorogenowego polega na ograniczaniu wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym, co pozwala organizmowi wykorzystywać zgromadzone zapasy – na przykład przyspieszając spalanie tłuszczów zgromadzonych w tkankach. Jeśli nie dostarczymy organizmowi wystarczającej ilości energii z przyjmowanych pokarmów, sięgnie on po energię zgromadzoną wcześniej w postaci tłuszczu. Kwas chlorogenowy przyczynia się także do pobudzenia aktywności metabolicznej wątroby, która spala więcej tłuszczu.
Kwas chlorogenowy jest także silnym przeciwutleniaczem, a w literaturze i dość częstych w ostatnim czasie badań nad tą substancją, można znaleźć doniesienia o potencjalnych właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych tego związku.
Kofeina i kwas chlorogenowy, występujące razem mają bardzo ciekawe działanie – obniżają dość znacząco stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie – pod postacią tłuszczu.
Substancje zawarte w zielonej kawie mają także pozytywny wpływ na tempo spalania tłuszczów przez organizm.
Kapsułki z ziaren zielonej kawy mogą być bardziej wygodnym źródłem kwasu chlorogenowego niż spożywanie wielu filiżanek kawy.
NEW ORLEANS 9 kwietnia 2013 - Naukowcy już dziś opisują dowody, że naturalne substancje uzyskiwane z nieprażonych ziaren kawy, mogą pomóc kontrolować podwyższony poziom cukru we krwi i masy ciała , które leżą u podstaw cukrzycy typu 2.
Link do publikacji badań :
http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2013/april/new-evidence-that-natural-substances-in-green-coffee-beans-help-control-blood-sugar-levels.html
Skład:
Substancja czynna: proszek z ziaren zielonej kawy, brązowa mąka ryżowa .
1 tabletka zawiera: 133 mg ziaren zielonej kawy w proszku co odpowiada 33,25 mg kwasu chlorogenowego oraz 67 mg pełnoziarnistej brązowej mąki ryżowej ( substancja wypełniająca ).
Produkt zawiera żelatynę ( otoczka kapsułki ).
Opakowanie zawiera 90 tabletek
Zalecana dzienna porcja : należy przyjmować jedną kapsułkę do trzech razy dziennie, popijając szklanką wody, na co najmniej pół godziny przed posiłkiem.
Sposób przechowywania: szczelnie zamknięte opakowanie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety . Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Wyprodukowano w Anglii przez Power Health Products Ltd.